Ik ben geen dienstplichtig militair en ik ben nooit op een slagveld geweest. Mijn leven is nog nooit in gevaar geweest en ik ben geen Amerikaan. Ik ben geen berooide schoenlapper en ik ben nog nooit in een moskee geweest. Mijn leven is nooit bepaald door het geloof en ik ben geen Afghaan. Mag ik dan wel een oordeel hebben over vier Amerikaanse soldaten die op de lijken van Taliban strijders staan te pissen? http://youtu.be/znDntUg7e4w
Nee, zegt Amerika indirect. Bush heeft geweigerd het internationale verdrag, met betrekking tot het berechten van oorlogsmisdaden en -misdadigers, bij het internationaal strafhof te ratificeren. Amerikaanse soldaten vallen onder de Amerikaanse militaire wetgeving en dat vinden ze een prima systeem! Amerika is kennelijk van mening dat soldaten van landen met een inferieur rechtssysteem wel zouden moeten tekenen! In 2011 hebben inmiddels 120 landen met zo’n zogenaamd inferieur rechtssysteem, waaronder Nederland, het verdrag wel geratificeerd.
En eigenlijk heeft Amerika helemaal gelijk! Zij hebben helemaal geen internationaal strafhof nodig. Amerika is na de tweede wereldoorlog nooit meer in oorlog geweest. Het woord oorlog kun je namelijk alleen maar gebruiken als er een strijd is tegen een ander land. Dat Bush het een “war on terror” heeft genoemd is gewoon een vergissing als gevolg van zijn beperkte taalbeheersing. De militaire interventies in Irak en Afghanistan zijn helemaal geen oorlogen maar preventieve militaire acties in landen van de “as van het kwaad”. Hun voornamelijk dienstplichtige helden beschermen het vaderland in den vreemde. Dan kun je dus eigenlijk niet spreken over oorlogsmisdaden. En die verhoormethodes in de Guantanomo Bay en de Abu Ghraib gevangenissen zijn uitstekende en effectieve middelen in de strijd tegen terrorisme. Het voorkomt honderden aanslagen en een veelvoud van slachtoffers in het heilig vaderland. Geen wonder dat daar filmpjes en foto’s van verschijnen in binnen- en buitenland. Daar mag je trots op zijn! Daar krijg je misschien niet direct een eremedaille voor, maar zeker geen veroordeling!
No one likes us, I don’t know why? http://youtu.be/Wx-7THEZ6xk De cynische meewarigheid over de misplaatste Amerikaanse redneck suprematie, stijgt op uit de klanken van de piano van all time Amerikaans protestzanger Randy Newman. Met zijn karaktervolle ongepolijste stem raakt hij direct de juiste snaar in die eerste regel uit het lied “political science”.
En mag ik dan alles overwegende een oordeel hebben over de daden van die getraumatiseerde Afghanen en die ontheemde dienstplichtige Amerikanen? Alles in me zegt JA. Maar ik wil niet mee in die haatzaaiende Bush doctrine waarin iedereen die niet voor je is, onmiddellijk je aartsvijand is. Ik heb medelijden met die Afghanen die al zoveel decennia van binnen en van buiten kapot gemaakt worden. Ik heb medelijden met die jonge mannen en vrouwen die, met een beetje voorbereiding en heel veel indoctrinatie en angst, hun dienstplicht in den vreemde moeten vervullen.
Nee, laat Obama maar afmaken waar Clinton mee begonnen is. Clinton ondertekende het akkoord over het internationaal strafhof. Laat Obama in het volgende reces van het congres snel dit verdrag ratificeren. Laat het internationaal strafhof vervolgens haar werk doen en laat Obama met alle middelen voortgaan om Amerika verder te “ontbushen”. Er zijn heel veel rechtgeaarde Amerikanen en zij moeten net als in alle andere landen de macht overnemen van tirannen, dictators en nietsontziende demagogen die zich achter de democratie verschuilen.
Ik houd me vast aan de woorden van Henk van Randwijk die na de tweede wereldoorlog in graniet gegrift werden, in een naar hem vernoemd plantsoen in Amsterdam, “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht”.